Tel: +31(0)6-25124753 info@tostishelterfriends.nl

Tips voor de eerste kennismaking

Een hond heeft, net als een kind, structuur en leiding nodig. Wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet, want dat gaat de hond niet begrijpen. Voed je hond liefdevol maar consequent op, en wees duidelijk in de regels en die regels gelden ook voor alle familieleden. Overleg dus goed hierover voordat de hond komt. De hond heeft meer aan duidelijkheid dan alles met de mantel der liefde toedekken . Je bent vanaf nu de roedelleider en wees dat dus ook. Dat geeft je de mogelijkheid om een geweldige band met jullie hond  op te bouwen.

De honden uit een asiel of van de straat weten zo goed als niets, kennen geen commando’s, hebben weinig mensen ontmoet en komen van de ene op de andere dag in een voor hen totaal vreemde omgeving terecht. De overgang van hun vorige omgeving naar een familie en huis is dan ook erg groot. Ook het transport is stressvol. Laat daarom de hond de eerste dagen in alle rust het huis en de omgeving verkennen, de mensen leren kennen, alle geuren opnemen e.d. Het is beter niet meteen alle familie, vrienden en kennissen kennis te laten maken, hoe goed wij ook begrijpen dat je blij bent met je nieuwe aanwinst. Stel de drukte even uit tot de hond tot rust is gekomen en een beetje gewend is. Dit kan soms wel drie tot vier maanden duren, geef de hond de tijd hij nodig heeft.

Zorg voor een gewone, stevige riem en een goede halsband en een tuigje. Dit voorkomt ontsnappen door bijv. schrikken met alle gevolgen van dien. De honden zijn nog niet gewend aan een halsband en riem. Wil je hond niet lopen, gebruik dan een tuigje i.p.v. een halsband,  ga door de knieën, lok op die manier uw  hond mee, zo nodig met wat lekkers. Probeer niet te trekken aan de riem!

Houd je hond de eerste periode goed aangelijnd en dubbel gezekerd. Laat hem pas los lopen, als je een band met hem hebt opgebouwd. Het beste is om daarnaast ook een tracker om te doen.

De kans is groot dat je hond de eerste nacht(en) gaat blaffen en janken als hij alleen wordt gelaten. Ga je dan naar de hond toe om hem te troosten of toe te spreken, dan is de kans groot dat hij de volgende nacht hetzelfde gedrag zal vertonen. Slaap een nachtje op de bank of in ieder geval dichtbij je hond, zodat hij niet alleen is en je aanwezigheid voelt.

Ga er altijd vanuit dat uw hond in de eerste dagen zijn behoefte in huis kan doen. Dit omdat de honden waarschijnlijk nog nooit binnen in een huis hebben gewoond. Straf je hond niet wanneer er een ongelukje in huis gebeurt! Onze ervaring is dat de honden het buiten plassen en poepen redelijk snel oppikken of zelfs meteen zindelijk zijn. Zorg voor een vast schema van uitlaten en let ook op signalen om te willen plassen of poepen, die de hond zelf af geeft, bijv. na het eten, slapen of spelen.

Houd er rekening mee dat je hond de eerste dagen problemen kan hebben met poepen en plassen (zoals diarree of de plas ophouden), door verandering van voer en van omgeving  (stress). Dit gaat vaak binnen een paar dagen over. Mocht het problemen blijven geven, neem dan contact met ons op of raadpleeg je dierenarts.

De honden zijn geen (kleine) kinderen gewend. Je hond kan schrikken van het gedrag van kinderen, zoals onverwachte bewegingen, rennen, spelen met speelgoed dat geluid maakt. Stel daarom duidelijke regels op voor uw kinderen. Leer kinderen dat zij de hond met rust moeten laten als hij aan het eten is of rustig in zijn mand ligt of op zijn eigen plekje. Laat kinderen niet zo maar naar de hond toe lopen, beter is het dat de hond naar de kinderen komt. Heb je kleine kinderen, dan is het verstandig om de hond niet op de bank te laten liggen. Hond en kind zijn dan op ooghoogte en dat kan voor een hond bedreigend zijn, met alle gevolgen van dien. En vooral: laat je hond nooit alleen met kinderen!

Heb je andere honden, laat ze dan buiten op neutraal terrein (dus bijv. niet in je tuin) met elkaar kennismaken. Dit voorkomt territoriaal gedrag van de hond(en) die als eerste kwam(en). Laat het ook aan de honden over om hun omgangsregels met elkaar te bepalen.

Heb je katten, laat ze rustig kennismaken en grijp niet te snel in, vaak gebeurt er niets. Ga er vanuit dat kat en hond het prima samen kunnen uitzoeken, ook al duurt dit langer dan bij honden onder elkaar. Zorg er voor dat de kat altijd naar een veilige plek kan uitwijken. Je hond mag niet op de kat gaan jagen. Gebeurt dit toch, grijp dan meteen in. Gaat het niet, zet dan een kattenmandje met de kat erin midden in de kamer en laat ze kennismaken.

Vaak voelen honden de angst of zorgen van een mens, dus probeer jezelf bij kennismaking van je hond met andere honden of katten zo neutraal mogelijk op te stellen. Hou het gewoon in de gaten, maar grijp niet te snel in. Ingrijpen maakt vaak dat een volgende keer de hond er al op verdacht is en bijvoorbeeld juist op een kat gaat jagen omdat hij aanvoelt dat je gespannen bent.

Indien je gebruik maakt van een bench, zorg dan dat deze door een laken of deken overdekt is en op een plek staat waar uw hond de hele kamer kan overzien. Zo vormt de bench een veilig huisje voor jouw hond. Een bench moet altijd een veilige, eigen plek zijn voor uw hond, Tip voor benchtraining: zorg voor water en eten (niet teveel) en maak er een leuke ervaring van (geef bijvoorbeeld met het naar bed gaan iets lekkers mee in de bench). Zorg dat een bench niet te groot is, dit kan leiden tot onzindelijk gedrag. Gebruik een bench nooit voor straf!

De honden zijn niet gewend om alleen te zijn. Een hond is sowieso een roedeldier en is graag in gezelschap van mensen of andere honden. Moet je hond wel eens alleen zijn? Bouw dat dan langzaam en rustig op. Begin met een paar minuten en daarna steeds langer. Laat je voor het eerst je hond langere tijd alleen, maak dan eerst een lange wandeling.  Als je hond moe is en lekker wil rusten, kunt je hem makkelijker alleen laten.

Mocht je ergens tegenaan lopen, neem dan gerust contact op met ons. Pak problemen vroeg aan, niet aanmodderen, want dan wordt het vaak van kwaad tot erger. Ook als het goed gaat, vinden wij het leuk als je contact met ons blijft houden.

Het team van Tosti’s Shelter Friends wenst je veel geluk met je nieuwe vriend!

 

                          

 

Tosti’s Shelter Friends

Je kunt ons volgen via onderstaande sociale media

Nieuwsbrief

×